Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief

Aanmelden

Nieuws

Maandag 9 oktober 2017

Friesland was spil Europese houtindustrie

 

Friesland vervulde jarenlang de hoofdrol in de Europese houtindustrie. Vanaf het jaar 1700 was 80% van de houthandel in Friese handen. Dat zegt onderzoeker Paul Borghaerts uit Easterein.

 

 

Borghaerts deed jarenlang onderzoek. In 130 historische boerderijen op het Friese platteland zette hij de boor in de eeuwenoude gebinten. In zijn dendrochronologisch onderzoek legt hij, aan de hand van 1.200 houtmonsters, de jaarringen en daarmee de ouderdom van de eeuwenoude constructies vast.

 

Ook achterhaalde hij de herkomst van het hout. Borghaerts ontdekte dat de gebruikte bomen in de Friese boerderijen ooit groeiden in de landen rondom de Oostzee. De houtinformatie in combinatie met oude laadbrieven en scheepsregistratie leggen de transportroutes van de zeventiende en achttiende eeuw bloot.

"Friesland was ooit een draaipunt in de houtindustrie’’, zegt Borghaerts in de Leeuwarder Courant. "Schepen uit Hindeloopen voeren tot Narva bij Sint Petersburg om hout te halen.’’ Vanaf 1700 was 80 procent van de houthandel in handen van Friese schippers. "Die waren zeer gevraagd. Ze hadden patent op die vaarroutes. Het was een moeilijke kust om te bezeilen, maar zij durfden dat en beschikten over de kennis en navigatiemiddelen."

 

Het hout is in die tijd ook verscheept en gebruikt in huizen in Amsterdam en voor de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie. Maar dat betrof hoofdzakelijk planken. Bij de boerderijen gaat het om dikke palen, vaak complete boomstammen.

 

Borghaerts heeft zojuist de stichting Bouwhout Fryslân opgericht, als fundament voor verder wetenschappelijk onderzoek. Hij wil zijn verzameling uitbreiden en hoopt op oud materiaal van aannemers, architecten, overheden en restaurateurs die oude panden aanpassen en slopen. (bron: Leeuwarder Courant, foto: Paul Borghaerts)

 

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers Terug

 


 

Overig nieuws van die dag

Meer

Stelling

'Industriƫle houtbouw helpt woningbouwproductie er snel weer bovenop!'
Stem & reageer Lees de uitslag