Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief

Aanmelden

Nieuws

Maandag 12 februari 2018

EPV trekt aan de bel

 

De houtprijs is de afgelopen maanden in rap tempo gestegen, in sommige gevallen tot wel 20%. Pallets en kisten worden duurder, waarschuwt brancheorganisatie EPV. Dat heeft alles te maken met de schaarse verkrijgbaarheid van hout op de wereldmarkt en een aanzienlijk grotere vraag. Tot op heden lukt het de Nederlandse producenten om klanten van pallets te voorzien, maar verdere schaarste en prijsstijgingen zullen volgen, voorziet de EPV.  

 

 

EPV constateert dat meerdere economische en klimatologische ontwikkelingen aan de houtschaarste ten grondslag liggen.

Zo spelen de natte zomer en herfst van 2017 in grote delen van Europa, waaronder de Baltische staten, Duitsland en Scandinavië, een grote rol bij de schaarse rondhoutvoorziening. Bossen zijn te drassig en kapmachines kunnen om die reden het bos niet in. Hout kan bovendien vanuit de bossen door de zachte, natte ondergrond (die normaal bevroren is) niet worden vervoerd over de bospaden naar de zagerijen. Veel ondernemingen in de houtkapsector hebben het moeilijk. Onlangs verklaarden de Letse en de Estse regeringen deze klimatologische invloed zelfs tot nationale ramp voor de houtkapsector, om bedrijven te behoeden voor claims. Zij kunnen gemaakte leveringsafspraken lang niet allemaal nakomen.

 

Andere factor is economische voorspoed. Wereldwijd hebben veel landen economisch de wind in de rug. Daarmee groeit ook het aantal transportbewegingen van Nederlandse producten. De orderportefeuille van EPV-leden is beter gevuld dan jaren hiervoor. Alleen door gecombineerde inkoopkracht, hogere prijzen en het inzetten van met zorg opgebouwde ketenrelaties, lukt het EPV-leden om hun klanten te blijven voorzien van houten pallets en kisten. Desalniettemin ontstaan er weleens wachttijden en zijn prijsstijgingen van de producten onafwendbaar.


Een belangrijke reden voor de stijgende houtprijs is verder dat de Europese houtmarkt een wereldmarkt is geworden. Door de economische ontwikkelingen in Azië melden ook China en India zich nadrukkelijk op die Europese houtmarkt. Importeurs in de VS zijn bereid een aanzienlijk hogere prijs te betalen voor dezelfde houtsoorten, soms oplopend met wel 15 of 20% per kubieke meter hout. Bovendien trekken de spaanplaatindustrie en de bio-energie aan dezelfde houtsoorten en zijn ze een alternatief voor de zagerijen die pallethout zagen. Verbranding van houtige biomassa wordt bovendien nog steeds gesubsidieerd.

Daarnaast hebben transporteurs in 2017 hun prijzen flink verhoogd en de verwachting is dat zij dit in 2018 opnieuw zullen doen. Daarbovenop kampen transporteurs in heel Europa met een tekort aan chauffeurs. Hout dat klaar staat bij de zagerijen, kan niet worden vervoerd naar de producenten.
 

De Duitse en Belgische palletorganisaties hebben al eenzelfde signaal afgegeven voor hun markten. De overkoepelende Europese branchevereniging voor de emballage- en palletindustrie FEFPEB signaleert dezelfde trend in alle Europese landen.

 

 

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers Terug

 


 

Overig nieuws van die dag

Meer

Stelling

'Stoppen met gebruik van tropisch hout is genadeslag voor het bos!'
Stem & reageer Lees de uitslag