Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief

Aanmelden

Nieuws

Maandag 12 februari 2018

Dubbele boscertificering ongewenst

 

Het aantal hectaren bos dat dubbel gecertificeerd is, is toegenomen. Dit blijkt uit recente gecombineerde gegevens van de twee internationale boscertificeringssystemen PEFC en FSC. Beide organisaties roepen de markt op om dubbele certificering te voorkomen door beide systemen, PEFC en FSC, te accepteren.  

 

 

Sinds 2017 verzamelen PEFC en FSC gezamenlijk gegevens over dubbele certificering van bos per land, om betrouwbare cijfers te kunnen geven aan overheden, onderzoekers en andere belanghebbenden over de totaalcijfers van gecertificeerd bosoppervlak. Nieuwe gegevens wijzen uit dat het totale gecertificeerde bosoppervlakte wereldwijd met 3,7 miljoen hectare groeide tussen december 2016 en juni 2017. Helaas steeg het dubbel gecertificeerde bosgebied met 1 miljoen hectare (25% van de groei).

 

Medio 2017 was in totaal 431,4 miljoen hectare bos gecertificeerd (2016: 427,7): of PEFC of FSC. Daarbovenop is 71,1 miljoen hectare (16,5%) dubbel gecertificeerd (2016: 70,1 miljoen / 16,5%).

 

“Dit is eigenaardig gezien onze gemeenschappelijke doelstelling om duurzaam bosbeheer wereldwijd uit te breiden”, zegt Ben Gunneberg, CEO van PEFC International. “Elke hectare dubbel gecertificeerd bosgebied is een hectare te veel.”

“Eén van de redenen voor dubbele certificering is de vraag uit de markt. Bij deze vraag spelen bedrijven een rol: door beide systemen, PEFC en FSC, te accepteren, verwijderen bedrijven de druk op de boseigenaren om bossen dubbel te certificeren.”

“Deze acceptatie zal op zijn beurt helpen om de waardevolle financiële middelen in te zetten die boseigenaren doen stimuleren hun bosbeheer te certificeren en zo het gecertificeerde bosoppervlakte uit te breiden", aldus Gunneberg.

 

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers Terug

 


 

Overig nieuws van die dag

Meer

Stelling

'Stoppen met gebruik van tropisch hout is genadeslag voor het bos!'
Stem & reageer Lees de uitslag