Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief

Aanmelden

Nieuws

Maandag 11 juni 2018

Groothandel begon 2018 goed

 

De omzet in de groothandel viel in het eerste kwartaal van dit jaar 1,9 procent hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet groeide onder andere door hogere grondstofprijzen en meer vraag naar bouwmaterialen. Dit meldt het CBS.

 

 

De groothandel in bouwmaterialen zag als gevolg van toegenomen bouwactiviteiten de omzet groeien met ruim 8 procent.

 

In de industrie werd meer geïnvesteerd in het vervangen van oude apparatuur en het vergroten van de productiecapaciteit. De leveranciers zagen de grotere vraag naar machines vertaald in een omzetgroei van ruim 5 procent. Op de grondstoffenmarkt stegen de prijzen van olie, metaal en erts. De groeiende conjunctuur en de oplopende grondstofprijzen stuwden de omzet in de oliehandel en in de metaal- en ertshandel op met elk 3,6 procent. De omzet bij de leveranciers van chemische producten, veelal basischemicaliën voor de industrie, ging er eveneens 3,6 procent op vooruit.


De hogere melkprijs hielp de zuivelhandel aan een omzetgroei van ruim 13 procent. Voor de handelaren in landbouwproducten waren het barre tijden. De combinatie van een hoge graanproductie en volle graanschuren drukte de prijs, met als gevolg een fors lagere omzet (-16,7 procent) voor de handel in graan.

 

De groothandelaren zijn iets minder positief over het tweede kwartaal van 2018 dan het kwartaal ervoor. In het eerste kwartaal van 2018 gingen 85 groothandelaren failliet, het laagste aantal in de afgelopen vijf jaar. In totaal startten er 1 360 bedrijven, waarbij de vraag naar personeel steeg naar het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. In het eerste kwartaal van 2018 stonden bijna 17.000 vacatures in de groothandel open.

 

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers Terug

 


 

Overig nieuws van die dag

Meer

Stelling

'Het gaat vaak fout omdat iedereen denkt verstand van hout te hebben!'
Stem & reageer Lees de uitslag