Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief

Aanmelden

Nieuws

Vrijdag 10 augustus 2018

60% Belgisch hout heeft keurmerk

 

Een studie door BOS+, Probos en IDEA Consult wijst uit dat het aandeel van FSC- en PEFC-gecertificeerd primair hout op de Belgische markt in 2016 tezamen 59,5 procent bedroeg. Hoewel er duidelijk een positieve trend zichtbaar is, zijn er grotere inspanningen nodig rond gecertificeerd tropisch en gematigd hardhout én rond de boscertificering in eigen land, zo stellen de onderzoekers.

 

 

Het bleek voor de onderzoekers niet eenvoudig om alle data bijeen te sprokkelen. Cijfers over houtvolumes en herkomst waren heel moeilijk te verzamelen en de initiële respons bleef uitzonderlijk laag.

 

Toch brachten BOS+, Probos en IDEA Consult 42,8 % in beeld van het volume aan primaire houtproducten (gezaagd hout en plaatmateriaal) dat in 2016 op de Belgische markt geconsumeerd werd. In totaal bedroeg het aandeel van FSC- en PEFC-gecertificeerd primair hout toen samen 59,5 procent. Tijdens een marktmeting in 2012 kwam dit aandeel nog uit op 40,5%.

 

Als het gaat om gezaagd naaldhout bleek in 2016 in totaal 71,6% gecertificeerd te zijn. Dit naaldhout was afkomstig uit België (40,7%), Duitsland (34,5%) en Frankrijk (24,5%).


Van het gezaagde gematigde loofhout had 17,8% een FSC- of PEFC-keurmerk. Het volume was ingevoerd uit de Verenigde Staten (55,5%), Frankrijk (26,7%) en Tsjechië en Slowakije (13,0%).


In de categorie gezaagd tropisch loofhout was 25,8% van het hout gecertificeerd. Aanvoerlanden zijn hier Congo (33,2%), Brazilië (25,8%) en Maleisië (20,1%).


Tot slot was het plaatmateriaal voor 53,8% PEFC- of FSC-gecertificeerd. De goederen waren aangevoerd vanuit Duitsland (36,9%), België (32,7%) en Nederland (12,1%).

 

Volgens de onderzoekers is er nog heel wat ruimte voor verbetering: "Nog steeds is meer dan een derde van het hout op de Belgische markt niet gecertificeerd. Amper 25,8 procent van het hout afkomstig uit de tropenregio’s in Azië, Afrika en Latijns-Amerika draagt een duurzaamheidslabel. Daarnaast is slechts 17,8 procent van het gezaagd gematigd loofhout, soms afkomstig uit gevoelige landen zoals Rusland of Oekraïne, gecertificeerd", zo concluderen zij.

 

 

 

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers Terug

 


 

Overig nieuws van die dag

Meer

Stelling

'Stoppen met gebruik van tropisch hout is genadeslag voor het bos!'
Stem & reageer Lees de uitslag