Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief

Aanmelden

Nieuws

Maandag 8 oktober 2018

Houten hond onthuld

 

Mannes verwelkomt sinds dierendag iedere reiziger op het centraal station in Assen. Deze zes meter hoge, bruine hond met rode gloed bestaat geheel uit Accoyahout. Mannes is ontworpen door het Rotterdamse kunstenaarscollectief Nio en Sefarijn, en gemaakt door Arie Doornekamp van Doornekamp Woodspecials in Waddinxveen.

 

 

Met zijn kop gericht naar het nieuwe Centraal Station van Assen houdt Mannes de wacht over de Drentse hoofdstad.

Het kunstwerk bevat ongeveer 15 kubieke meter Accoyahout. Het bouw-­ en bewerkingsproces nam één jaar in beslag.


Mannes bestaat uit 25 onderdelen, die elk zijn opgebouwd uit Accoyabalken van 63 bij 150 cm. Deze zijn aan elkaar gelijmd en vervolgens in de vorm van een lichaamsdeel gefreesd. Daarop werden de gevormde balken aan twee zijden ingesmeerd met een twee-componenten watervaste houtlijm en op een mal geplaatst. Zodra de balkjes vast zaten, zorgden lijmtangen voor een goede verbinding en moest het betreffende lichaamsdeel 24 uur drogen.

 

De 25 verschillende onderdelen zijn aan de holle binnenzijde van Mannes met bevestigingsplaten opgeschroefd. Tevens bracht Doornekamp Woodspecials aan de binnenzijde van Mannes een staalconstructie aan, die voorkomt dat het enorme kunstwerk omwaait in het geval van storm.


Mannes is bekleed met 7 cm dik Accoya. Het hout is eerst geschuurd en toen voorzien van een beitslaag, meerdere epoxielagen, een UV-werende laklaag en een glasweefsel mat die het geheel nog sterker maakt.

 

In het hout zijn gaatjes aangebracht. Als Mannes kinderstemmen ‘hoort’ (via detectieapparatuur), dan komt er - als begroeting - stoom uit de gaatjes van de 2,5 ton wegende viervoeter.

 

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers Terug

 


 

Overig nieuws van die dag

Meer

Stelling

'Stoppen met gebruik van tropisch hout is genadeslag voor het bos!'
Stem & reageer Lees de uitslag