Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief

Aanmelden

Nieuws

Maandag 4 februari 2019

Biosintrum wint De Nederlandse Bouwprijs

 

Het Biosinstrum is de winnaar van De Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie gebouwen. Dat is maandag 4 februari bekend geworden tijdens een feestelijke prijsuitreiking op de eerste dag van de BouwBeurs, zo meldt Bouwwereld.

 

 

De Gemeente Ooststellingwerf gaf Paul de Ruiter Architects opdracht tot het ontwerp van het uitzonderlijk duurzame BREEAM Outstanding Biosintrum als het bruisende hart van het Ecomunitypark. Het Biosintrum is een energieneutraal gebouw, dat voor meer dan 80% bestaat uit biobased materialen en een inspiratiebron vormt voor studenten en professionals.

 

“Het is een voorbeeldproject van een integrale aanpak van biobased materialen en circulair bouwen. Waar in het ontwerp bovendien de totale groene inpassing is meegenomen”, aldus de jury. Heel inspirerend vindt de jury daarnaast het betrekken van de doelgroep bij het ontwerp en de bouw van het gebouw.

 

In de categorie bouwmaterialen & -systemen is SUPERLOCAL-Super Circulair Estate de beste. De ambitie van de circulaire gebiedsontwikkeling is om de materialen van drie leegstaande hoogbouwflats te hergebruiken voor de bouw van circa 130 sociale huurwoningen en de inrichting van het openbaar gebied. In 2018 is een Expogebouw opgeleverd, een bouwkundig experiment om te onderzoeken of woningen gemaakt kunnen worden van de materialen en bouwstoffen die vrijkomen bij de sloop van een flat. Het Expogebouw bevat de belangrijkste elementen van een reguliere woning, waardoor het als test fungeert voor het hergebruiken van sloopmaterialen bij de realisatie van nieuwe woningen.

 

De jury prijst het experiment en de manier waarop er is nagedacht over groenvoorziening en de waterberging. Ook de sociale aspecten, de innovatieve samenwerking, de gedeelde verantwoordelijkheden en de klankbordgroep zijn indrukwekkend te noemen.

 

Stichting De Nederlandse Bouwprijs kent sinds 1991 De Nederlandse Bouwprijs toe. De stichting reikt deze onafhankelijke prijs één keer in de twee jaar uit. Dit moet de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw bevorderen én het veelzijdige bouwtalent in Nederland stimuleren. (bron: Bouwwereld.nl)

 

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers Terug

 


 

Overig nieuws van die dag

Meer

Stelling

'Het gaat vaak fout omdat iedereen denkt verstand van hout te hebben!'
Stem & reageer Lees de uitslag