Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief

Aanmelden

Nieuws

Maandag 15 april 2019

Natuurorganisaties tegen kaalkap

 

Urgenda, WNF, Natuurmonumenten, de Vogelbescherming, Natuur & Milieu en zo'n zestig andere natuurorganisaties hebben vrijdag bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gepleit voor een verbod op kaalkap in bossen.

 

 

Milieu-organisatie Urgenda presenteerde vorige week een plan met veertig maatregelen voor een klimaat- en natuurvriendelijk bosbeheer. De inhoud daarvan wordt ondersteund door een aantal deskundigen en 63 organisaties.

 

Kern van het plan is een verbod op kaalkap, op bewerken van bosbodems en op houtoogst voor energieproductie. Ook moet de afvoer van biomassa uit het bos gestopt worden, met uitzondering van stamhout voor duurzaam gebruik. De organisatie hoopt dat er zo een goede balans komt tussen biodiversiteit en klimaat.

 

Volgens Staatsbosbeheer en de WUR-deskundigen dr.ir. Jan den Ouden en prof.dr.ir. Frits Mohren zijn bepaalde aannames en cijfers waarop het plan is gebaseerd niet correct.

 

Ook Natuurmonumenten neemt deel aan het pleidooi van de natuurorganisaties en stopt voorlopig met het kappen van bomen vanwege groeiende kritiek op het huidige kapbeleid.

Natuurmonumenten beheert meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland, waarvan ruim 30.000 hectare bestaat uit bos.

Staatsbosbeheer beheert in opdracht van de rijksoverheid 260.000 hectare bos en natuurgebieden.

 

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers Terug

 


 

Overig nieuws van die dag

Meer

Stelling

'Het gaat vaak fout omdat iedereen denkt verstand van hout te hebben!'
Stem & reageer Lees de uitslag