Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief

Aanmelden

Stelling

'Ontbossing: keurmerken en sectorafspraken leggen het af tegen georganiseerde misdaad!'

Reacties

 

ted wiegman symaco - 31-07-2018

Zowel de sectorafspraken, de keurmerken alsook EU-TR controle leggen het af tegen de georganiseerde misdaad. De sector is onvoldoende in staat een goede sluitende volumebalans in m3 te controleren. Het is hierdoor al vrijwel onmogelijk illegale van legale ontbossing tegen te gaan c.q. volumes te scheiden. Vervalsen van bos exploitatie documenten (zie mijn praktijk) is regelmatig aan de orde. Er is te weinig en onvoldoende "controle" deskundigheid aanwezig. Daarnaast geven de certificerende instanties nauwelijks informatie over "eigen" controle systemen.

 

 

John Bruens - 31-07-2018

Laten we niet vergeten dat overheden in bosrijke gebieden massaal vergeven zijn van corruptie!

 

 

Bruynzeel - 31-07-2018

In hoge-risico landen als Brazilië is het de vraag wat keurmerken als FSC door witwassen, corruptie en georganiseerde misdaad nog waard zijn. Eigenlijk zou men van houtsoorten uit tropische landen meer naar houtsoorten uit gematigde streken moeten overstappen. Dat kan onder meer door houtsoorten met lage (technische) duurzaamheid - die vaak in de gematigde streken groeien - te modificeren zodat de duurzaamheid en stabiliteit omhoog gaat en gebruikt kunnen worden voor kozijnen, deuren, vlonders, oeverbeschoeiing etc.

 

 

Anoniem - 02-08-2018

In Brazilië liggen de problemen dieper.
Probleem 1: De relatie Greenpeace/MST(landkrakers/PT (Partij van de arbeiderS) houden een situatie instant van rechte loosheid, waardoor het bos ontbost wordt.
Probleem 2: Er zijn nog steeds stukken grond zonder eigenaar. De bevolking is in conflict met elkaar over de rechten. Dit dient aangepakt te worden. Maar de NGO's doen er niks aan.
Probleem 3: De vleesmaffia eist steeds meer grond op voor weilanden. Deze groep dient aangepakt te worden op een internationale manier. Bij voorbeeld dreigen met een import verbod van Braziliaans vlees.
Probleem 4: Zolang de grond conflicten doorgaan en illegaal hout de lokale markt beïnvloed, zal de groei van meer FSC gecertificeerd bos een hoog risico investering blijven.
Probleem 5: Tot nu toe heeft de EUTR er alleen, maar voor gezorgd dat tropenleveranciers, minder interesse hebben in Europa. Tevens de motivatie tot het aannemen van de wet klopt niet ten opzichte van de werkelijkheid. De houthandel is niet 100% verantwoordelijk voor het verdwijnen van het bos. Die verantwoordelijkheid ligt 80-95% bij de Agro sector. De EUTR wet is onrechtmatig aangenomen!

 

 

Bruynzeel - 04-08-2018

Brazilië is zo corrupt als de pest. Vraag het aan een willekeurige Braziliaan, en die zal het met je eens zijn. Keurmerken stellen er niet zo heel veel voor.

 

 

Job Anneveldt - 05-08-2018

Het zal een zware klus zijn om de corrupte en illegale producties uit te roeien. Ik denk dat dit alleen via de Verenigde Naties te realiseren is. Niets doen is geen optie. Dit is minstens zo belangrijk als de klimaatbeheersing.

 

Reageer

 

Uw naam *
 
Uw reactie *
Uw 2e naam *
 
 

Stelling

'Ontbossing: keurmerken en sectorafspraken leggen het af tegen georganiseerde misdaad!'
54%
18%
29%