Ga naar hoofdinhoud

‘Aardappelschuur’: woonhuis op een oude koeienschuur

Ingewikkeld genoeg wordt het nieuwe woonhuis dat Julius Taminieau Architects uit Amsterdam realiseerde op de fundamenten van een oude koeienschuur ‘De aardappelschuur’ genoemd.

Op het terrein van het voormalige boerenbedrijf, gelegen in een boomgaard, staat een kleine, oude boerderijwoning, die tot woning werd verbouwd, een stenen schuur, die met lichte ingrepen tot een gastverblijf-annex atelier werd omgebouwd én voornoemde koeienschuur, waar Julius Taminiau dus alleen de fundamenten van gebruikte om een nieuw, tweelaags, woonhuis op te bouwen. Voor vorm en materialisering van dit bescheiden woonhuis werd inspiratie gevonden in schuren in de omgeving. Uiteraard werd deze geheel nieuwe woning volgens geldende wetgeving geïsoleerd. De architect realiseerde zo een comfortabel woonhuis op een plek waar lang een armoedig landleven werd geleid, iets wat hij associeerde met ‘De aardappeleters’, het beroemde schilderij van Vincent van Gogh. Dat leidde dan weer tot de nieuwe benaming: ‘De aardappelschuur’.

Het gebouw heeft slechts aan één zijde een groot, open raam dat uitkijkt over de aangerenzende weidevelden. Alle andere gevelopeningen zijn verborgen achter de gevelbekleding van houten lamellen (Nobelwood van Foreco), die desgewenst is open te klappen. Om het plaatje af te maken is ook de schoorsteen met houten lamellen bekleed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer