Ga naar hoofdinhoud

Aardschokbestendig op houtbouw studeren

Soms lijken universiteitsgebouwen in de VS alleen nog maar van hout gebouwd te worden. In het geval van the Oregon State University of Forrestry lag de keuze voor dit bouwmateriaal wel erg voor de hand. Gebouw en onderzoeksobject in één. De constructiedelen zijn deels vervangbaar.

Het zijn twee gebouwen die het Canadese architectenkantoor Michael Greene Architecture ontwierp voor de Oregon State University of Forrestry in Corvallis, ruim 20 kilometer ten zuid-oosten van Albany. Ten eerste is dat Peavy Hall, een universiteitsgebouw van 7700 vierkante meter van twee verdiepingen, met een grote Aula, collegezalen voor directieve kennisoverdracht en ruimten voor meer samenwerkende vormen van leren. De glazen facade kijken uit op het eigen, ook voor het publike toegankelijke, arboretum van de in bos- en houtbouw gespecialiseerde universiteit.
Het tweede gebouw is het Advanced Wood Products Lavatory, 1670 vierkante meter en vestigingsplaats van het TallWood Design Institute, een organisatie waarbinnen universitaire onderzoekers samenwerken met het bedrijfsleven in de ontwikkeling van materialen en technieken voor de houtbouw.
Voor de constructie van vooral Peavy Hall is een constructie bedacht waarbij de dragende muren van CLT ontkoppeld zijn en onderling verticaal verbonden met een voorspansysteem. In het geval van een aardbeving of zeer zware storm moet dit systeem helpen schommelingen in het gebouw tegen te gaan. Door de ontkoppeling kunnen dragende delen bij eventuele beschadiging gemakkelijk worden uitgenomen en voor nieuwe vervangen.
Beide gebouwen hebben tal van sensoren om data te verzamelen over het vochtgehalte, het gedrag, akoestiek en andere aspecten van het hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer