Ga naar hoofdinhoud

Aardschokbestendig sporten dankzij hout

Het kantoor van de Japanse sterarchitect Kengo Kuma bouwt steeds nadrukkelijker in hout. Het team dat het ICU Physical Education Center bouwde koos mede voor het bouwmateriaal omdat het centrum op een zeer aardbevingsgevoelige plek staat.

Het is een fors centrum in een buitenwijk van Tokyo, dat onder veel meer een zwembad en grote sporthallen omvat. De gelamindeerde houten spanten zijn zeer slank gedetailleerd en in een fijn rasterwerk met elkaar verbonden. De metalen verbindingsstukken zijn subtiel weggewerkt waardoor het gebouw geheel van hout gebouwd lijkt te zijn. Voor verschillende wanden is kruislaaghout gebruikt en ook de sportvloeren zijn van hout.

Architect Kengo Kuma is gekend om zijn vele gebruik van hout. Zo gebruikte hij ook veel hout bij de bouw van het Olympisch Stadion in Tokyo, dat wel een hoofdzakelijk stalen en betonnen constructie heeft. In dit geval is hout, in combinatie met behoorlijk flexibele verbindingsstukken, gebruikt om het complex bestand te maken tegen forse aardschokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer