Ga naar hoofdinhoud

Achtentwintig houten woningen voor Trudo (video)

De Eindhovense woningcorporatie Trudo laat op dit moment een houten gebouw realiseren op Landgoed Eikenburg, dat bestaat uit een voormalig klooster en omringende gebouwen en bossen. De eenvoudige huurwoningen in Pannenhoef Leemerhoef moeten het kloostergevoel vasthouden.

Woningcorporatie Trudo nam de gebouwen en het omringende bos aan de rand van Eindhoven, ooit aangelegd voor houtoogst voor de Limburgse mijnen, in 2013 over van de Broeders van Liefde. Landgoed Eikenburg zal tal van functies krijgen, onder andere als topsportersverblijf. In het oude klooster en de omringende gebouwen zijn lofts gerealiseerd en ook zorg- en scholingsinstellingen. (tekst gaat door onder de video)


FAAM Architects ontwikkelde op de plek van één van de bestaande bijgebouwen een geheel nieuwe woon- en werkplaats, Pannenhoef Leemerhoef, die op dit moment gebouwd wordt en in het voorjaar klaar moet zijn. Het oude gebouw kon niet meer gered worden. Al worden wel veel onderdelen van het oude gebouw hergebruikt, zoals stalen kolommen, trappen, balustrades, houten balken en betonpuin. Ook de gipsplaten kunnen hergebruikt worden in de gipswanden in het nieuwe gebouw.

Een acht met twee wadi’s


Dat bestaat uit een acht-vormige plattegrond rond twee wadi’s die met elkaar verbonden zijn. Een van de twee lussen van de acht bestaat uit een tweelaags gebouw, het andere uit een verdieping die op palen staat. Op een betonnen fundering en deels op stalen kolommen wordt de hele gebouwconstructie van kruislaaghout gemaakt, geconstrueerd, geïmporteerd en gemonteerd door het Nederlandse bedrijf Ekoflin. Het hout is van de Oostenrijkse producent Binderholz. De montage van het houten gebouw duurt ongeveer drie weken. Daarbij worden in één keer platen van 19.5 meter lengte en 2.95 meter breedte, met een dikte van 22 centimeter in het werk gehesen. Het nieuwe gebouw zal ruimte bieden aan 28 bescheiden woningen voor één a tweepersoonshuishoudens en telt verder drie bedrijfsruimten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer