Ga naar hoofdinhoud

Amerikaanse (houten) huizenfabrikant Katerra bijna failliet

De Canadese architect Michael Green gaat zijn bureau terugkopen uit wat er overgebleven is van de eens 8500 personeelsleden grote ‘gamechanger’ in de bouwindustrie, het Amerikaanse Katerra. Zes jaar na de oprichting en 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) verder is het faillissement aangevraagd.

Het nieuws over het faillissement van het bedrijf dat vaak als ‘start up’ beschreven wordt komt van verschillende kanten. Zo zou de hoogste baas van de Softbank, de geldschieter van Katerra, in een intern bericht gesproken hebben over ‘een van onze grootste missers’. Een andere misinvestering was in het dit jaar gefailleerde Greensill Capital, de oorspronkelijke financier van Katerra. Nadat dit fonds omviel injecteerde Softbank nog in december nogmaals 200 miljoen dollar in het huizenbouwconcept. Maar lijkt er nu genoeg van te hebben.

Een andere bron is een interne mail van Katerra aan het eigen personeel, nu nog 2400 personen, waar website The Information de hand op wist te leggen. De leiding van Katerra (in korte tijd werden twee topmannen bedankt voor de moeite) laat daarin weten ‘Met onmiddellijke ingang de zakelijke activiteiten in Amerika zeer sterk terug te draaien’. En somt een aantal stappen op die allemaal met het dismantelen van het bedrijf, inclusief het verkopen van de boedel (het Oostenrijkse Holzkurier weet te melden dat Michael Green zijn bedrijf gaat terugkopen).

Daar zal zeker de CLT-fabriek in Washington bij horen, state-of-the-art, de grootste ter wereld, die 150 miljoen dollar moest kosten om te realiseren. Wat er met de bouwplannen en -opdrachten die onderweg zijn, zoals het Catalyst-gebouw in Spokane, gaat gebeuren is onduidelijk, het lijkt er op dat Katerra die in ieder geval niet meer onder eigen naam gaat uitvoeren.
Het bedrijf stelde zich ten doel om in één sprong de huizenbouw als een modern productiebedrijf ter hand te nemen. De hele keten, van ontwerp (vandaar de aankoop van het Canadese architectenkantoor) tot realisering moest in eigen hand komen en het bouwproces moest vergaand geindustrialiseerd worden. Hiertoe werden door heel Amerika en ook wereldwijd (onder andere in India) fabrieken opgericht die (onderdelen van) huizen prefab konden samenstellen. Bij dat alles ging Katerra grotendeels van houtbouw uit. Vanwege productievoordelen en uit oogpunt van duurzaamheid.
De interne memo is niet erg helder over de oorzaken van het faillissement. De covid-crisis krijgt de schuld, evenals de hoge loon- en materiaalkosten. En er wordt gemopperd over de gefailleerde geldschieter. Dat de oprichters en een groot deel van het management niet uit de bouw afkomstig waren maar uit multinationals en techbedrijven kan hebben meegespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer