Ga naar hoofdinhoud

Ascent op weg naar het wereldrecord houthoogbouw

Goede berichten vanuit Milwaukee, Wisconsin. De bouw van Ascent is goed op gang gekomen. Het gebouw gaat 25 verdiepingen tellen waarvan 19 grotendeels van gelamineerde balken en clt. Als de top bereikt is zal het houten deel een dikke meter (vier Amerkiaanse voet) hoger zijn dan de Noorse recordhouder.

Ascent komt in downtown Milwaukee en wordt een puur woonpand. Er komen 259 luxe appartementen in, plus tal van faciliteiten voor de bewoners, waar onder een inpandig zwembad, fitness- en onmoetingsrimten en een horecagelegenheid op de bovenste verdieping. De eerste zes verdiepingen worden in beton uitgevoerd en bevat de parkeergarage. Daarboven is het hout wat de klok slaat. New Land Enterprises is de ontwikkelaar, Korb + Associates de architect. De oostenrijkse leverancier van glulam en clt Wiehag Timber Construction tekent voor het bouwmateriaal.
Wanneer Ascent klaar is zal het het hoogste houten gebouw ter wereld zijn, ca 1,20 meter hoger dan Mjøstårnet, het 18 verdiepingen tellende gebouw in Noorwegen, dat sinds 2019 het wereldrecord in handen heeft. Het is niet helemaal duidelijk of Ascent geheel van hout gemaakt zal worden, dus met een houten trappenhuis, of dat het een zogenaamd ‘hybride’ bouwwerk wordt. In dat geval kunnen de Noren hun claim to fame nog een tijdje vasthouden, want hun 84,5 meter hoge kampioen is wel geheel van hout.

2 reacties op “Ascent op weg naar het wereldrecord houthoogbouw

  • Hans J.A.J. de Wildt

    Geachte redactie,

    Zijn er ook voorbeelden van exclusieve (design) villas gebouwd met dit bouwsysteem?

  • Jan Maurits Schouten

    Dag mijnheer De Wildt, jazeker zijn er al veel villa’s onder architectuur gerealiseerd, geheel van clt, hybride of in houtskeletbouw. Op deze site vindt u honderden voorbeelden. Kwestie van klikken op ‘projectnieuws’ en scrollen maar! Meer tot op de bouwkundige details vindt u dit soort projecten beschreven in Het Houtblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer