Ga naar hoofdinhoud

Bauhaus bouwde ook met hout

Er is weinig van gerealiseerd, maar tot de allereerste ontwerpen van Bauhaus, de Duitse avantgardistische architectuurstroming van honderd jaar geleden, behoorden gebouwen van hout. In Dessau wordt nu een ontwerp voor het eerst uitgevoerd.

Het allereerst werkelijk gerealiseerde Bauhaus-huis was meteen van hout. Dat was een villa voor de aannemer Adolf Sommerfeld, die er het hout van een oud oorlogsschip in zijn zagerij voor liet verzagen. Maar het ontwerpt dat nu gerealiseerd wordt, het ‘wachsende Haus’, het groeiende huis, naar ontwerp van Ludwig Hilbersheim, uit 1930, werd nooit gerealiseerd, terwijl het toch vlakbij het Laubenganghaus in Dessau gebouwd zou worden. Dat Laubenhanghaus kwam er wel en staat nu op de wereld-Unesco-lijst, weet de Frankfurter Allgemeine.

Bauhaus, een stroming waar functionaliteit van woningen, minimalisme en gebruik van eerlijke materialen en vormen voorop stond, staat vooral bekend om gebouwen van beton, staal en glas. Maar vanaf het begin stond houtbouw dus ook in de belangstelling. De bedoeling was om Dessau een mix van verschillende gebouwen voor verschillende bevolkingsgroepen te realiseren, om het samenwonen van die groepen te bevorderen. Het wachsende Haus was gedacht als een lichte constructie, alles gelijkvloers, die eventueel eenvoudig verplaatsbaar of uitbreidbaar zou kunnen zijn.

Het wachsende Haus wordt op dit moment door studenten uit Kassel gerealiseerd, op min of meer de plek waar het had moeten komen. Het zal in eerste instantie een tentoonstellingsruimte worden. Wat er daarna mee gaat gebeuren is nog onbekend. Maar het huis kan dus vrij makkelijk ‘verhuizen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer