Ga naar hoofdinhoud

Belgisch zwemmen onder dak

In de Belgische plaats Ronse is onlangs een zwembad geopend waarvan het dak grotendeels uit gelamineerde balken bestaat. Het dak is de verbindende en uitkragende schakel tussen alle functies van het zwembad, dat ontworpen is door Ton Venhoeven.

Daarmee voegt Venhoeven CS (ht), het bedrijf van de Amsterdamse architect, het zoveelste zwemcomplex toe aan de reeds indrukwekkende palmares. Eerder bouwde het bedrijf onder andere het zwembad van Amersfoort (Amerena) en een zwembad in Den Haag (Hofbad). Het zwembad in Ronse wordt ’t Rosco genoemd en maakt deel uit van een groter sportcomplex met binnen- en buitenfaciliteiten.

Agressieve omgeving


In ’t Rosco is nauwgezet rekening gehouden met enerzijds zo vrij mogelijke zichtlijnen zowel in het gebouw als van binnen naar buiten en andersom, anderzijds ook met de nodige privacy. Architectonisch het belangrijkste element is zonder twijfel het houten dak, Dat bestaat uit een raster van houten gelamineerde balken. Elk hokje van dit raster heeft dezelfde afmeting:  175 cm bij 175 cm. Hout wordt sowieso steeds vaker bij zwembaden ingezet omdat het materiaal goed tegen agressieve omgevingen kan.

Hier is het dak nadrukkelijk onderdeel van de architectuur: alle ruimtes, daklichten en andere elementen zijn op de dimensies van het dak afgestemd. Waardoor het een structurerende functie heeft en ritme aan de beleving van de ruimte geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer