Ga naar hoofdinhoud

Berlijn reikt houtbouwprijzen uit

De Duitse hoofdstad Berlijn voert al enige tijd een actief beleid om het bouwen met hout te stimuleren. Daaraan is dit jaar voor het eerst een ‘Houtbouwprijs’ toegevoegd. De winnaars werden gisteren bekend gemaakt.

De jury koos 5 projecten uit in totaal 58 ingezonden projecten. Ook het Berlijnse publiek mocht zijn mening bekend maken. Dat koos massaal voor Jona’s Haus, een uit kruislaaghout opgetrokken vrijstaand huis met grijze gevelbetimmering, naar ontwerp van haus.architekten uit Berlijn.

In de categorie ‘nieuwbouw’ werden maar liefst drie projecten met de award beloond: een meerlaags gebouw voor sociale huurwoningen in de wijk wennigen door architectenkantoor Schäferwenningenprojekt uit Kempten. Daarnaast een middelbare school, waar het hout buiten verscholen gaat achter metalen gevelbekleding, ontworpen door het Berlijnse bureau NKBAK, en een houten mensa in Tempelhof door het eveneens Berlijnse Ludloff Ludloff.

Daarnaast was een onderscheiding voor een renovatie met hout, die werd gewonnen door Buchner+Wienke Architekten in samenwerking met architecte Martina Trixner. Zij realiseerden een verdieping van kruislaaghout bovenop een bestaand flatgebouw aan de Wasserstrasse.Tenslotte was er een award in de categorie ‘concepten’. Die ging naar Building Cycle Collective, dat in samenwerking met het Natural Building Lab van de TU Berlijn een ‘Infocentrale’ bouwde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer