Ga naar hoofdinhoud

Beton verborgen achter houten facade

Ja, het is heel mooi geworden en we geven toe dat deze vormgeving in hout misschien niet zo slank en transparant gelukt zou zijn. Toch heeft het iets eigenaardigs, hoe het Z-huis van Geza van beton gemaakt is, maar zich omhult met hout.

De plek is prachtig, tegen een steile berghelling bij het plaatsje Camporosso in de Italiaanse alpen. Architectenbureau Geza (met verstigingen in Udine, Milaan en Venetië) ontwierp een huis dat uit twee huizen met een puntsdak lijkt te bestaan, maar binnen een bijzondere Z-vorm in het plafond laat zien.

De ontwerpers maakten een huis dat van alle kanten indruk maakt, terwijl je ernaartoe rijdt op loopt over de steile bergweg onthult en verbergt het afwisselend zijn volume. De vormreferentie is, met de puntdaken, aan de bestaande bouw en aan de omringende alpentoppen.Daarnaast is een steil dak in deze tijdens de winter flink besneeuwde gebieden aan te raden.

Het gebouw werd in beton en staal uitgevoerd, waarbij de tekening van de bekistingslatten in het beton prachtig werd gehandhaafd. Aan de voorzijde, met spectaculair zicht over het dorp en het dal, is de gehele gevel van glas, terwijl de meer privé gedeelten achterin ook donker van kleurstelling zijn.

Opvallend is het gebruik van gevelbekleding. Rondom zijn houten verticale lamellen gebruikt die voor ramen draaibaar zijn om licht te regelen. De enorme overstekken, die behaaglijke balkons opleveren, zijn geheel met hout bekleed. Zo wekt het gebouw de indruk alsof het zich wat schaamt voor zijn materialisering. Het hout is natuurlijk ook een referentie naar de plaatselijke agrarische gebouwen.

Veel meer foto’s zijn te vinden op Dezeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer