Ga naar hoofdinhoud

Betonnen vloeren in hybride kantoorgebouw

Voor de bouw van een kantoortoren van zes verdiepingen in Schöppingen (Duitsland) koos het architectenbureau Bock Neuhaus Partner voor een hybride bouwmethode. Het inzetten van hout in de primaire constructie zorgde voor een aanzienlijke vermindering van het gebruik van beton en staal.

Het bureau Bock Neuhaus Partner ontwierp de kantoortoren, een uitbreiding van een al bestaand pand, met een skelet van gelamineerde balken en grote wanden van kruislaaghout, tot wel 18 meter hoog. De fundering en het trappenhuis met lift werden van gewapend beton gemaakt. Opvallend is dat hier ook gekozen is voor betonnen prefab-verdiepingsvloeren die wel rusten op draagbalken van gelamineerd hout.

In de fabriek werden de buitenmuren, de steunen, de balken en de plafondelementen van het kantoorcomplex geprefabriceerd. De montage en koppeling van de elementen gebeurde op de bouwplaats. Hierdoor kon, naast een korte bouwtijd, ook gezorgd worden voor een droge bouwplaats, een laag geluidsniveau en weinig stofverontreiniging. Het project, dat ook energiezuinig is, ontving het Gold Zertifikat voor duurzaamheid van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer