Ga naar hoofdinhoud

Betonsandwich nu ook in hybride variant

Hout dat met beton verbonden is bestaat al lang. Tot nu toe vooral voor vloeren. De Finse fabrikant MetsäWood heeft nu een prefab hybride muurelement ontwikkeld: een paneel waarbij achter de betonnen facade, na de isloatielaag, een plaat gelamineerd houtfineer is aangebracht.

De Finse fabrikant gaat dit jaar in totaal 12 nieuwe gestandaardiseerde elementen toevoegen aan het open source network dat het in de lucht houdt. Vooral in de Noordelijke landen zijn betonsandwichpanelen zeer geliefd: er zijn snel flats mee te bouwen, de gevel is robuust en draagt bij aan de stijfheid van het gebouw. Door nu één betonplaat te vervangen voor een plaat van LVL (laminated Veneer Lumber, fineer), met de nerf in de lengterichting, wordt een aantal voordelen bereikt.

Zo kan de isolatielaag wat dunner, het hout heeft immers ook thermische eigenschappen. Daarnaast wordt het element ook sneller te produceren, lichter en dus makkelijker te vervoeren en te plaatsen. De constructieve kracht van het toegepaste LVL in deze vorm is letterlijk vergelijkbaar met beton van betonsterkteklasse C25.
Het nieuwe hybride sandwich muurelement zou alleen al in Finland circa 30.000 ton CO2 per jaar kunnen besparen, volgens de fabrikant, als alle betonsandwichfabrikanten op dit product zouden overschakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer