Ga naar hoofdinhoud

Beurs Dach + Holz, nieuwe fase in ‘massivholzbau’ (video)

Een opvallende oplossing voor contactgeluid: een 'zwevende' akoestischevloer aan de onderkant.

Deze week is in de zuid-Duitse stad Stuttgart de Dach+Holz-beurs gaande. Het Houtblad bezocht de beurs, waar maar één hal echt over bouwen met hout ging.

Waarom zijn die thema’s ‘dak’ en ‘hout’ überhaupt met elkaar in één beurs verbonden? Bij een bezoek aan de hallen in Stuttgart wordt dat duidelijk. Veel daken zijn van hout en de Duitse ‘Zimmerer’, timmerman, maakt ze. Die zuid-Duitse timmerman blijkt een man (we zagen geen als zodanig herkenbare vrouwen) van traditie: zwarte corduroy werkbroek met dito traditioneel vest over een witte bloes, vaak gecompleteerd met een zwarte hoed met grote ronde rand. Voor deze ambachtsmannen zijn er hallen vol fijne elektrische apparaten, verbindingsstukken, schroeven en bouten om uit te proberen en aan te schaffen. Ondertussen is er voor wie inspiratie zoekt voor platte of schuine dakbedekking of voor gevelbekleding van tal van materialen enorm veel te beleven.

Namens Het Houtblad concentreerden we ons op één hal, waar de leveranciers van houtbouwproducten in exposeerden. Onze indruk is dat geen van de exposanten veel reden ziet om het fenomeen ‘kruislaaghout’ nog aan bezoekers uit te leggen. Daarvan is men zo te zien nu wel op de hoogte. We lijken een volgende fase ingegaan. Zo worden door verschillende leveranciers ‘totaaloplossingen’ aangeboden; van wand tot dak, compleet met isolatie, alles zo duurzaam en ecologisch mogelijk. Een ander punt is dat verschillende leveranciers aan het doordenken zijn over de -betrekkelijke- nadelen van de houtbouw, zo worden nieuwe oplossingen bedacht tegen contactgeluid en andere akoestische problemen. De houtbouwbranche in Duitsland begint, zo constateren wij voorzichtig, echt volwassen te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer