Ga naar hoofdinhoud

Bewoners trekken in houten proefwoningen TBI

In Hengelo is de sleutel overgedragen aan de bewoners van vier houten woningen die volgens het HOUTbaar-HUIS concept gebouwd zijn. Het zijn de eerste huizen van dit door TBI en en Sustainer-Homes ontwikkelde houtbouwconcept, dat binnenkort in een fabriek in Wehl geproduceerd zal worden.

Het gaat om volledige, grondgebonden eengezinswoningen. Dit in tegenstelling tot de HOUTbaar LOFTS die ook door TBI ontwikkeld worden, in samenwerking met The New Makers. Zijn de LOFT-woningen (waarvan een aantal demonstratiemodellen in Rotterdam staan) van CLT gemaakt, bij de huizen in Hengelo is het bouwmateriaal LVL. Daarvan is aan de buitenkant overigens niets te zien want de gevels zijn afgewerkt met een klikbare gevelsteen, op verzoek van de gemeente.


Nieuwe HOUTbaar-huizen zijn al gepland, in Winterswijk (9) en Groenlo (10) en worden waarschijnlijk dit jaar al gerealiseerd. Die woningen zullen er weer anders uit gaan zien, want op het grid is veel variatie mogelijk. De woningen in Hengelo worden alle vier op verschillende manieren verwarmd en gemonitord met tal van sensoren op aspecten als temperatuur, vochtigheid en fijnstof.
Doordat de woningen van hout zijn zijn ze duurzaam (vanwege de CO2-opslag) en demontabel waardoor ze passen in een circulaire economie. De HOUTbaar huizen kunnen geproduceerd worden in een fabriek die op dit moment gerealiseerd wordt in het Achterhoekse Wehl. Op dit moment komen ze uit de werkplaats van een van de TBI-dochters in Harbrinkhoek, een dorpje nabij Tubbergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer