Ga naar hoofdinhoud

Bezinning in een boom

Het boomhuis biedt 15 m2 en een fenomenaal uitzicht.

Aan de westkust van Noorwegen ligt de stad Odda. ‘Noorwegen pur sang’ door de kleurrijke houten huizen aan het donkere water die omringd zijn door ruige kliffen. Opvallender zijn de twee boomhutten die iets ten noordwesten van de stad in het bos zijn te vinden.

Deze huizen, ontworpen door architectenbureau Helen & Hard (Stavanger/Oslo), bevinden zich ongeveer 5 meter boven de grond. Hier zijn ze aan bomen bevestigd zodat met recht te spreken is van een ‘boomhuis’. De huizen zijn toegankelijk via kleine houten loopbruggen. Binnen is 15 m2 beschikbaar voor vier bedden, een kleinere badkamer en een keuken. De kleine woonkamer biedt een spectaculair uitzicht op Odda, de berghellingen en de fjord.

Een adembenemend uitzicht over het fjord

Bij het ontwerp hebben de architecten zich laten leiden door eeuwenlange houtbouwtradities in Noorwegen. Zo ondersteunt de boomstam het huis. Een stalen klem bedekt de stam van de levende boom, vervolgens bedekt een huls van staal en hout de andere stam. Hierop is de eigenlijke ribstructuur van verlijmd gelamineerd hout bevestigd. De buitenschil bestaat uit onbehandelde natuurlijke houten shingles, die na verloop van tijd verweren.

Met het ontwerp willen de architecten hun gasten momenten van stilte en bezinning bieden. Momenten waarin zij kunnen genieten van enorme grootte van de ruige natuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer