Ga naar hoofdinhoud

Biobased bioboerderij

Een werk- en verwerkplaats en een opslagplaats voor landbouwproducten van een bio-agrariër. Dat is dit langgerekte gebouw in het Franse Colmar. Het is gemaakt van biobased materialen en heeft geen installaties nodig.

Het lijkt een eenvoudig gebouw, en dat is het misschien ook. Maar het heeft dan ook geen koeling of verwarming nodig, terwijl er toch verse groente en fruit in wordt verwerkt en opgeslagen. Dat komt doordat van osb-plaatmateriaal aan de binnen- en aan de buitenzijde een isolerende laag gemaakt is waartussen houtvezels gespoten zijn. Het gebouw, dat verder uit een skelet van gelamineerde liggers bestaat en een dak heeft van doorzichtig polycarbonaat, is daardoor bijzonder goed geïsoleerd zodat bijstook niet nodig is.

Tegen de hitte van de zomer dient dan weer de ruime overstek die verhindert dat de zon rechtstreeks door de ramen naar binnen valt. Uiteraard is het gebouw mede met het oog op de zon zorgvuldig georiënteerd. Het ontwerp is van het bureau Goetschy + Cabello, uit het Franse Fellering, dat zich specialiseert in architectuur en constructeurswerk in hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer