Ga naar hoofdinhoud

Bondsdag krijgt houten kantoor

Om het nog immer groeiende ambtenarenkorps van de Duitse Bondsdag te huisvesten wordt in het centrum van Berlijn een nieuw kantoor gebouwd. Dat zal eind dit jaar af zijn en dan grotendeels uit hout bestaan.

Het nieuwe gebouw moet klaar zijn voor de Duitse verkiezingen die dit jaar gehouden worden en moet dan plaats bieden aan ruim 400 werkplekken, vergader- en conferentieruimten. Het gebouw is ontworpen door architectenkantoor Sauerbruch Hutton, dat veel kantoorgebouwen voor overheden bouwt en ontwerpt in binnen- en buiteland, maar zelden van hout. Datzelfde geldt voor de ontwikkelaar, Primus Development.

De hout-expertise komt bij dit project van de bouwer, het Oostenrijkse Kaufmann Bausysteme. Dat ontwikkelde een modulebouw waarbij modules van clt (kruislaaghout) in allerlei varianten aan- en op elkaar gebouwd kunnen worden.

Het nieuwe kantoor, in het centrum van Berlijn, zal alleen een fundament van gewapend betond hebben en het openbare entreegedeelte zal grotendeels uit staal en glas bestaan. Verder wordt het een geheel houten gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer