Ga naar hoofdinhoud

Bouw Virginia’s grootste houten kantoor gestart

In het centrum van Charlottesville in Virginia zal de komende jaren een groot en hoog houten kantoorgebouw verrijzen. Planning is dat de bouw midden 2021 is voltooid. In het duurzame gebouw zullen zich verschillende bedrijven vestigen, waaronder het architectenbureau dat het gebouw heeft ontworpen.

Naast kantoorruimte biedt de ontwikkelaar van het pand op de begane grond ongeveer 10.000 vierkante meter aan winkelruimte aan. Het gebouw krijgt een constructie van ‘masstimber’ gelamineerd- en kuislaaghout. Het zal het, voorlopig, grootste kantoorgebouw van hout in de stat Virginia zijn. De benodigde energie zal worden opgewekt door 875 op het dak en de luifel gemonteerde zonnepanelen. Het gebruik van hout in dit gebouw zal in totaal 3000 ton CO2 besparing opleveren in vergelijking met een traditionele beton- en staalstructuur.

Laadstations en fietsenstalling

Voor het gebouw wordt Cross-gelamineerd Wood (CLT, kruislaaghout) gebruikt. Het pand krijgt een groen dakterras, energiearme mechanische systemen, laadstations voor elektrische voertuigen en, in Amerika ongebruikelijker dan bij ons, een overdekte fietsenstalling.

Cradle-to-cradle

De architecten van het gebouw, William McDonough + Partners, hebben al meer milieubewuste projecten ontworpen, waaronder het hoofdkantoor van YouTube in Silicon Valley. Zij maken gebruik van Cradle to Cradle design, dat zij zien als een biomimisch concept waarbij materialen worden gezien als voedingsstoffen die circuleren in gezonde en veilige metabolismen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer