Ga naar hoofdinhoud

Bouw zero-carbon stadhuis goed onderweg

In het centrum van de Zweedse stad Växjö, in het midden van Zuid-Zweden staat een enorme tent. Er onder wordt gewerkt aan een duurzaam gemeentehuis-annex-centraal station naar ontwerp van White Arkitekter.

Het gebouw zal een werkplek bieden aan 600 medewerkers van de gemeente en alle stationsfaciliteiten (wachtkamers, winkels etcetera) voor het Centrala Station. Daarnaast is het gebouw een verbinding tussen twee stadsdelen en daarom 24 uur per dag open voor het publiek. Het kantoorgebouw beslaat viereneenhalve verdieping, de bovenste verdieping zal bestemd worden voor vergader- en bijeenkomstzalen.

Het gebouw wordt vrijwel geheel uit hout opgetrokken: kruislaaghout en glulam, het is daarmee één van de grootste houten gebouwen van het toch al rijk bedeelde Zweden. De oplevering is voor 2021 voorzien. De huidige enorme tent waaronder gebouwd wordt onthult één van de mindere kanten van bouwen met hout: zolang de ruwbouw gaande is (en die gaat in de regel vele malen sneller dan met andere bouwmaterialen) is al te veel hemelwater op de bouwplaats ongewenst.

Meer info op de site van White Arkitekter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer