Ga naar hoofdinhoud

Bouwen in historische context

Het gebied van het openluchtmuseum Molfsee is 40 hectare groot en toont ongeveer 60 gebouwen uit de 16e tot 20e eeuw uit Sleeswijk-Holstein en het Deense grensgebied. Voor dit museum, dat ten zuiden van het Duitse Kiel ligt, ontwierp ppp Architects + Urban Planners een nieuw entree- en tentoonstellingsgebouw dat grotendeels ondergronds ligt.

In het openluchtmuseum zijn onder meer boerderijen, schuren, werkplaatsen, wind- en watermolens te vinden. Veel vakwerk, rieten daken en bakstenen muren waarin de alledaagse cultuur van de afgelopen eeuwen is ondergebracht. In het nieuwe ‘Jahr100Haus’ – ontworpen door ppp Architects + Stedenbouwkundigen – wordt deze enscenering in de toekomst voortgezet.

De nieuwbouw heet een ruitvormige dakconstructie van hout en doet dienst als entree- en tentoonstellingsgebouw. Zo omvat het ateliers en ruimtes voor museumeducatie en een kelder waarin een permanente tentoonstelling is ingericht over de alledaagse geschiedenis van de 20e eeuw.

De kamers krijgen daar daglicht binnen via een verzonken binnenplaats in het centrum van het gebouwencomplex. Alleen de twee V-vormige, uit elkaar lopende constructies zijn bovengronds zichtbaar. Omdat deze delen maar iets groter zijn dan de sommige historische boerderijen, is het gebouw optimaal geïntegreerd in het landschap.

Het meeste daglicht komt naar binnen via de dakramen langs de daknok. Deze is ontleend aan historische dakspanten, maar ook aan de Zollinger-daken en houten roosterschalen van meer recente tijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer