Ga naar hoofdinhoud

Bouwwerk van tulphout nu in Madrid

Het is al de vierde plek waar ‘Multiply’, een houten paviljoen van speels op elkaar geplaatste units van acht meter hoog, nu wordt neergezet. Het gebouw, gemaakt van Amerikaans tulphout, toont wat duurzaam en demontabel bouwen kan zijn.

Eerder stond Multiply al op twee verschillende plekken in Londen, en eenmaal in Milaan, steeds in verband met design- en architectuurfestivals. Ook in Madrid is dat het geval. Het uit 12 modules bestaande bouwwerk, naar ontwerp van Waugh Thistleton Architects, bekend voorvechters van houtbouw, staat nu in Madrid wegens het Madrid Design Festival.

Initiatiefnemer van het paviljoen is de American Hardwood Export Council, een organisatie die de bevordering van de export van Amerikaans hardhout ten doel heeft. Amerikaans tulphout (niet te verwarren met Braziliaans tulphout, dat iets anders is en ook niet met populier, ook al wordt het hout soms tulippoplar genoemd) is verwant aan de magnolia en groeit, zeker voor hardhout, opmerkelijk snel. Het wordt sinds jaar en dag in de meubelindustrie ingezet maar is ook zeer geschikt voor houtbouw, met name ook in de CLT-vorm zoals die in het Multiply-gebouw wordt toegepast.

Het paviljoen, waar Arup de technische berekeningen voor uitvoerde moet, naast de voordelen van het Amerikaanse hout demonstreren, ook aantonen hoe houtbouw een mooie, schone, duurzame en snelle oplossing kan zijn voor de woningschaarste die ook in sommige steden in Spanje heerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer