Ga naar hoofdinhoud

Bouwwerkplaats met massief houten constructie

Op het industriele terrein van een oude cementfabriek in Sengenthal, in het Duitse Opper-Palts, werd een bouwwerkplaats gebouwd. Met uitzondering van de washal werd het hele gebouw gebouwd in een massief houten frame.

De werknemers van de werkplaats zijn verantwoordelijk voor de winterdienst en voor het onderhoud van de groenvoorziening, de wegen en de speeltuinen en gebouwen voor de gemeenschap. Het gebouw bevat een magazijn, een voertuighal, een technische ruimte, werkplaatsen, een washal, personeelsruimten en kantoren.

De houten constructie van het gebouw bestaat uit geprefabriceerde houten rib-elementen in combinatie met meerlaagse planken. De steunelementen zijn gemaakt van gelamineerde balken en fineerhouten panelen die door verlijming en wormschroeven met elkaar verbonden zijn.

De dragende muurconstructie bestaat uit 12 cm dikke, vijf-laags massieve houten elementen van inheemse sparren die grotendeels zichtbaar zijn gebleven. Het gebouw heeft een vierkanten bekleding van onbehandeld larikshout. Voor de wanden en plafonds werd gebruik gemaakt van houtvezelisolatie. Binnen in het gebouw zijn multiplexplaten gebruikt. Kühnlein Architektur uit Berching is verantwoordelijk voor de bouw. De werf ontving in 2018 de ‘Bundespreis Holzbau Plus’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer