Ga naar hoofdinhoud

Brandewijn in houten opslag

Zo’n 20 miloen liter likeur en sterke drank, in roestvrijstalen tanks en kleinverpakking, moet in een grote nieuwe hal worden opgeslagen. Best een brandbaar potentieel. Toch werd voor hout gekozen.

De Elztalbrennerei is een grote destileerderij in het Zwarte Woud. Er was behoeft aan vervanging van de loodsen van staal en uitbreiding van kantoren en opslag. Het Zwitserse architectenbureau Architektur 3 kwam op het lumineuze idee om het gebouw grotendeels in hout uit te voeren.

De opdrachtgever was, naar verluid, tamelijk snel overtuigd. Niet alleen omdat het gebouw dan goed aan alle esthetische bouwvoorschriften zou voldoen en dat het bouwmateriaal grotendeels uit het omringende Elztal afkomstig zou zijn maar ook, zo bleek al snel uit de doorrekeningen, goedkoper zou zijn dan meer traditionele staalbouw.

De realisatie heeft wel enige heen-en-weer met de brandweer opgeleverd, maar die ging uiteindelijk akkoord met een betonnen fundering en een compartimentering met drie muren van gewapend beton. Ook daarmee bleef het budget lager dan met staalbouw.

De nieuwe hal is gebouwd van gelamineerde spanten en kruislaaghout en ook de buitengevel is met hout bekleed. Pas bij nadere beschouwing zie je dat in de wanden openingen zijn, deels als ‘plofraam’, voor het geval er zich een explosie voordoet, deels om het laden en lossen te vereenvoudigen. Licht krijgt de drankopslag en de mensen die er werken door ramen in het dak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer