Ga naar hoofdinhoud

Brandweerkazerne met veel hergebruikt hout

Veiligheidsregio Fryslân (Friesland) laat veel brandweerkazernes renoveren of nieuw bouwen. In juni 2019 werd de brandweerkazerne in Surhuisterveen geopend. Deze kazerne is gasloos en bestaat uit veel demontabele en hergebruikte materialen. Voor het ontwerp en de technische uitwerking tekenden JOUS architecten.

Uitgangspunt van het architectenbureau is ontwerpen van toekomstbestendige gebouwen met oog voor komende generaties. De kazerne is daarom flexibel gebouwd. De componenten in de constructie zijn eenvoudig te demonteren. Zo kan het gebouw in de toekomst ook voor andere doeleinden worden gebruikt.
Voor de bouw van de kazerne is veel hergebruikt materiaal benut, waaronder hergebruikt hout. Zo zijn de zitbanken in de kleedruimten en de houten verdiepingsvloer gemaakt van hergebruikte houten balken. De houten planken van de gevel zijn zeer dik. Op die manier kunnen de planken, na afschaven van de bovenlaag, makkelijk opnieuw ingezet worden. Bijna alle toegepaste materialen hebben het Cradle to Cradle certificaat of komen uit een recyclingsprogramma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer