Ga naar hoofdinhoud

Clubhuis in een onomatopee

Aan de voet van het vulkanische Nasu-gebergte, centraal in Japan, staat een hotel van de Nasu-keten. Dat bestaat uit twee gebouwen. Daartussen is nu een ontspanningsruimte gebouwd, met plopdaken.

Het nieuwe gebouw bestaat uit drie ronde ruimten met drie ronde daken. Ze bevinden zich langs een looppad tussen de twee hotelgebouwen en hebben ieder een eigen functie: een kinderspeelruimte, waar ook de toiletten zijn, een centrale ruimte met een grote keuken waar gegeten kan worden en waar ook kooklessen gegeven worden, en een volwassenenruimte, waar je kunt loungen bij de open haard en door rustig naar buiten kunt kijken door de glazen wanden die uitzicht geven op het omringende Nikko National Park.

Klein Dytham Architects uit Tokyo ontwierp het nieuwe gebouw dat door de conische daken, bedekt met houtens shingles, aan een groep bergen doet denken. Onder de shingles zit houten plaatmateriaal en daaronder, in het zicht van de bezoekers, een indrukwekkend rondlopend houten dakconstructie. Mede dankzij stalen ringen, twee per dak, één aan de onderzijde en één aan de bovenzijde, hebben de daken allemaal een net andere vorm gekregen. Waardoor ze het sprookjesachtige uiterlijk kregen dat de bedoeling was.

Het gebouw wordt PokoPoko genoemd, afgeleid van een Japans woord dat een onomatopee is en het op- of openploppen van iets aanduidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer