Ga naar hoofdinhoud

CO2-opslag in IJslands graniet gaat via houten fabrieksgebouw

In september van dit jaar moet het operationeel zijn. Orca, een fabriek die op geothermische energie werkt. Wat het bedrijf doet is lucht met koolstof afvangen, zuiveren en de geconcentreerde koolstof in de grond pompen waar het zich permanent bindt met graniet. De apparatuur staat beschut in een houten gebouw.

De putten diep de grond in zijn in de eerste fase geslagen. Dat werd in januari van dit jaar afgerond. Ook werden toen de leidingen voor de geothermie aangelegd. Orca bevindt zich op het Hellisheidi Geothermische park, een industriegbied waar alle fabrieken gebruik maken van de energie die in dit noordelijke land eenvoudigweg uit de grond komt.

De bouw van de daadwerkelijke fabriek, een initiatief van Climeworks, is nu gaande en zal in september gereed zijn. De houten constructie heeft, met respect, niet veel om het lijf. Het gaat om houtskeletbouw volgens lokale tradities. Het is de ‘gewone’ manier van CO2 opslaan. Het gaat natuurlijk om de installaties die in, rond en op het gebouw komen: grote containers waarin de lucht gevangen worden en dan het door de firma Carbfix ontwikkelde concept waarin geconcentreerde koolstof in de grond gepompt wordt en daar binnen twee jaar wordt omgezet in een natuurlijk proces, in ongevaarlijke, inerte mineralen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer