Ga naar hoofdinhoud

Consortium wint opdracht voor Floriade-expo Rijksoverheid met reizend ‘HoutKern’- gebouw

Het winnende ontwerp is bekend voor de bouw van een zo circulair mogelijk paviljoen voor de Rijksoverheid op de Floriade Expo in Almere. Het Di-X-gebouw zal uit geprefabriceerde, grotendeels houten, modules bestaan die na gebruik eenvoudig kunnen worden gedemonteerd en elders weer opgebouwd.

Het netto bouwbudget voor dit paviljoen is bekend, want maakte deel uit van de uitgeschreven prijsvraag door de Rijksoverheid: 1 miljoen euro. Daarvoor gaar het consortium iets moois bouwen volgens de zelfontwikkelde HoutKern-methode. Penvoerder van het consortium is de Edese projectontwikkelaar Noordereng Groep, die een insteek heeft op duurzaamheid en circulariteit. Verder bestaat het consortium uit: Heko Spanten, die de units zal gaan produceren, waarbij het hout voor de gelamineerde spanten grotendeels uit Nederlandse bossen afkomstig zal zijn, ingenieursbureau Oosterhoff Group/ABT, DP6 architectuurstudio, tuin- en landschapsarchitect Studio Nico Wissing, duurzaamheidsbureau Hedgehog Company en adviesbureau De Groene Jongens.

De partners waren al langer, in samenwerking met onder andere TNO bezig met het HoutKern-concept, een mogelijkheid om industrieel, biobased en circulair grootschalig woningen te bouwen. Het principe is dat van modules die vrij aan elkaar gekoppeld kunnen worden en op elkaar gestapeld tot 80 meter hoogte.

Zo groot wordt het Di-X gebouw (Dutch innovation Experience) nu ook weer niet. Het gebouw krijgt twee bouwlagen met in totaal tien expositieruimten waar de Nederlandse land- en tuinbouw kan laten zien welke biobased producten van haar grondstoffen gemaakt kunnen worden.
Uiteraard moet het gebouw een showcase worden van energiebesparing en -opwekking, regenwaterafvang, natuurinclusiviteit en de monitoring van dat alles.

Zoals ook al in de uitvraag gesteld was zal het paviljoen dat geheel ‘droog’ gebouwd wordt, na afloop van de Floriade worden afgebroken. Het idee is dat het dan als reizend gebouw op verschillende plekken opnieuw kan worden opgebouwd. Vanwege het modulaire systeem hoeft dat niet steeds in dezelfde samenstelling of vorm te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer