Ga naar hoofdinhoud

Corporatiewoningen in Flarzen

Zo heten de traditionele woningen in de landstreek rond Zürich: Flarzen. Het is een bouwwijze die ontstaan is in de tijd dat boerenwoningen nog aan schuren gekoppeld waren en rond een gezamenlijke weide stonden. Staufler&Hasler realiseerden 33 huurwoningen in nieuwgebouwde Flarzen.

En daarmee was het dorpsgezicht van het pittoreske plaatsje Elsau (nabij Winterthur) gered. Want de woningen moesten gerealiseerd worden in het centrum van het dorp, waar een boomgaard en een vervallen schooltje stonden, schrijft het Duitse vaktijdschrift Detail.

Staufer & Hasler Architekten grepen terug op de traditionele bouwvormen en realiseerden de 33 wooneenheden in een aantal gebouwen van verschillend volume die ze rond een gezamenlijke weide, een Allmende, neerzetten. De gebouwen zijn van buiten met hout bekleed, deels van baksteen en deels in houtskeletbouw gerealiseerd.

De Flarz bestaat traditioneel uit drie achter elkaar gelegen ruimten. Om voldoende licht in de huizen te laten vallen gebruikten de architecten de plek waar bij de oude huizen de schoorsteen zat als een lichtschacht, wat de woningen aanmerkelijk lichter maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer