Ga naar hoofdinhoud

De Verwondering meest duurzame gebouw

Aan basisschool De Verwondering in Almere, een ontwerp van ORGA Architect in Nijmegen, is de zogenaamde ‘Gouden Kikker’ toegekend, de award voor het meest duurzame gebouw van Nederland. De school biedt een biofilische omgeving aan de leerlingen, onder andere door een houten constructie.

De award werd toegekend tijdens een online-samenkomst uitgereikt. De Duurzaam Bouwen Awards zijn een initiatief van de stichting Duurzaam Gebouwd, W/E adviseurs, abcnova en FSC Nederland. Ze ontvangen daarvoor ondersteuning van Bouwend Nederland en het ministerie van BZK. De vorige editie in 2020 werd gewonnen door de Triodos Bank in Zeist.

Een uitgebreide omschrijving van De Verwondering is te lezen in Het Houtblad 3 van dit jaar. Opdrachtgever voor de bouw van de school is de gemeente Almere, die het pand verhuurt aan de stichting Prisma, een koepelorganisatie voor christelijk onderwijs. Het gaat dan ook om een ‘reguliere’ basisschool, al wordt er wel volgens de nieuwste pedagogische principes gewerkt.
Zo beschikt het gebouw over meerdere ruimten die voor zelfstudie van de leerlingen ingezet worden, de zogenaamde ‘leerpleinen’. Verder is het gewone school, met een receptie, een atrium en klaslokalen. Wel is er een grasveld op het dak, waar kippen en andere kleine dieren gehouden worden en is daar ook een groot afdak, zodat complete klassen in de buitenlucht les kunnen krijgen, ook als het regent.
De Verwondering is voor een groot deel gebouwd volgens de biofilische principes zoals die door ORGA Architect worden aangehangen. Die houden kortgezegd in dat een gebouw de bewoners/gebruikers in contact kan brengen met de natuur en de natuurlijke staat van de mens en dat dat heilzaam is. Daan Bruggink, directeur van ORGA is daar een warm pleitbezorger van. Zijn medewerker, architect Guus Degen is overigens het meest nauw bij het project betrokken geweest.
De Verwondering heeft kolommen van stammen van lariks en gelamineerde balken, vloeren van kruislaaghout en Lignatur en ook tal van andere houten bouwdelen (kozijnen, deuren). Opvallend zoijn verschillende buiten- en binnengevels die een betimmering hebben, bedoeld om er klimplanten tegenop te laten groeien. De school groeit zo met zijn leerlingen mee. Er is ook een muur van leemsteen die vooral als tactiel element bedoeld is, al zorgt hij ook voor een doorgang over de trap in het atrium zodat klassen die daar les hebben niet gestoord hoeven worden.
Het gebouw is demontabel, de materialen zijn in een materialenpaspoort opgeslagen. De installatie is zeer duurzaam en de isolatie zeer goed, waardoor het een energielabel A++++ heeft.

Op het YouTube-kanaal is een reportage te vinden die Het Houtblad maakte over De Verwondering, in samenwerking met Daan Bruggink:

Foto bij dit artikel: John Lewis Marshall

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer