Ga naar hoofdinhoud

‘Digitale tweeling’ voor houten modulebouw

De internationaal opererende bouwer en projectontwikkelaar Lendlease, dat al meerdere houten kantoor- en woonpanden realiseerde en er nog veel meer in de pijplijn heeft, gebruikt ‘Digital Twins’ om het proces te optimaliseren.

Daarover schreven twee hoge functionarissen van het Australische bedrijf een artikel. Lendlease is wereldwijd actief is sinds 1958 en realiseerde in die tijd veel gebouwen van steen, staal en beton (zoals het Sydney Opera House en 432 Park Avenue in New York, de hoogste wolkenkrabber van het westelijk halfrond).

Lendlease bouwde al twee grote hybride gebouwen (waarvan de constructie deels van beton, deels van gelamineerd en kruislaaghout) in de zakenwijk Bangaroo in thuisstad Sydney. Zoals International House en het Daramu-gebouw. Duurzaamheid staat voorop bij de onwikkeling van deze gebouwen, maar ook de mogelijkheid om met kruislaaghout uitzonderlijk snel, efficiënt en remontabel te bouwen.

Daryl Patterson en Bill Ruth, respectievelijk Chief product Officer en ceo of digital bij Lendlease schrijven in het artikel dat ze bezig zijn een digitale werkwijze uit de industrie toe te passen in hun bedrijf, het toepassen van zogenaamde ‘digital twins’. Houtbouw met kruislaaghout is al verregaand gedigitaliseerd. Lendlease tilt dat naar een hoger level door een zo exact mogelijke replica van het gebouw te maken, inclusief alle toegepaste materialen, in digitale vorm. Het gedrag van het gebouw onder verschillende omstandigheden kan zo zeer goed van te voren bestudeerd worden. Ook kan het gebouw dan na realisatie, met behulp van sensoren, veel beter gemonitord worden.

Lendlease zet de techniek, die nog in de kinderschoenen staat, momenteel in bij de berekeningen voor een nieuw project, twee hybride woontorens, te realiseren in Melbourne, die maar liefst 28 en 29 verdiepingen hoog moeten worden (het hoogterecord voor houten gebouwen staat momenteel op 19 verdiepingen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer