Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam saunapaviljoen met geometrische vorm

Het Finse bureau Toni Yli-Suvanto Architects ontwierp een houten saunapaviljoen met een opvallend geometrische vorm en naar buiten gekantelde muren: een traditionele bouwwijze om te voorkomen dat de houten muurconstructie nat wordt en tegelijk een manier om een grotere ruimte op een kleiner oppervlak te bouwen.

Het gebouw komt te staan aan een meer in Lapland (Finland). Het paviljoen dient niet alleen als sauna, maar ook als sociaal centrum. De onverwarmde hoofdruimte wordt gebruikt om te koken en te dineren. De ruimte heeft grote ramen met houten schuifluiken en houten schuifdeuren die richting het meer openen. Zowel de buitenkant, als de binnenkant is van hout dat afkomstig is van bomen uit het nabijgelegen dennenbos. Dat hout heeft, volgens Toni Yli-Suvanto Architects, een dichte celstructuur en is erg duurzaam. De natuurlijke houtkleur contrasteert goed met de zwarte buitenmuren. 

De saunaruimte is voorzien van een extra laag lambrisering van sparrenhout. De houtconstructie voor de bovenbouw matigt dagelijkse fluctuaties in temperatuur en vochtigheid. Afval van de bouw wordt hergebruikt voor verwarming. Biologisch afval van het gebruik van het gebouw wordt als kunstmest ingezet voor de tuinen rond het paviljoen. Meer dan 95 procent van het hout dat voor het paviljoen gebruikt wordt, is lokaal ingekocht, verwerkt en geconstrueerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer