Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam vakantieverblijf in Chili

Een mulitdisciplinair team heeft een zelfvoorzienende cabin ontworpen. De ZeroCabin staat in het zuiden van Chili. De ontwerpers hebben een bedrijf opgericht dat meer units wil gaan bouwen en bestaande bouw kan ombouwen. Het bedrijf verkoopt ook doe-het-zelfkits.

Het team van ontwerpers bestaat uit zes personen met elk een verschillende achtergrond. Op die manier werd kennis gebundeld vanuit de civiele techniek, natuurkunde, biologie, scheikunde, duurzame landbouw en interieurontwerp. Geen van de leden heeft een opleiding in de architectuur. Het idee voor een ZeroCabin ontstond bij één van de leden na het zien van de documentaire Garbage Warrior, waarbij de architect Mike Reynolds wordt gefilmd die ‘earthshiphuizen’ bouwt van natuurlijke en gerecyclede materialen.

De eerste ZeroCabin staat in Puerto Varas (Chili), is 26 vierkante meter groot en wordt verhuurd aan toeristen. De unit staat twee meter boven de grond om de impact op de aarde te beperken. De woning heeft een houtconstructie met metalen verbindingen en biologisch afbreekbare isolatie. De bekleding van de buitenmuren is van metaal. De unit maakt gebruik van regenwater dat kan worden verwarmd door een zonnepaneelsysteem of door een houtkachel. De opbrengst van de huur van de cabin gaat naar het natuurreservaat.

Er wordt een tweede cabin gebouwd op het eiland Chiloé voor de kust van Zuid-Chili. Deze unit is groter, namelijk 46 vierkante meter en zal als privévakantiewoning worden gebruikt. De ontwerpers hebben een bedrijf opgericht, ‘ZeroCabin’ dat meer units gaat bouwen. Het bedrijf verkoopt ook doe-het-zelfkits aan mensen die hun eigen cabin willen bouwen. De startkosten voor zo’n cabin bedragen ongeveer 50.000 dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer