Ga naar hoofdinhoud

Duurzaamheid en circulariteit bij bouw Weener XL

Een samenwerkingsverband van architecten uit Den Bosch ontwierpen Weener XL, een werk-ontwikkelbedrijf dat in 2020 op het voormalige Michelinterrein aan de Oude Vlijmseweg verrijst. Duurzaamheid en circulariteit zijn uitgangspunten bij de nieuwbouw.

Het Bossche samenwerkingsverband van de architecten Tarra  , Buro Kade en MTD Landschapsarchitecten  tekende voor het ontwerp van het 14.000 vierkante meter tellende pand. Het ontwerp staat voor duurzaamheid, circulariteit en een lokale ketenaanpak. Met hergebruikte, herbruikbare en biobased materialen en met zonnepanelen en wateropslag wordt de nieuwbouw circulair en wordt het gebouw meer dan energieneutraal: het gebouw gaat energie leveren.

Weener XL komt te staan op een terrein van bijna 3,5 hectare. Het pand krijgt een industriële uitstraling met als basis een constructie van hout en glas en een biobased gevel. Omdat de opzet modulair is, kan de indeling van het pand eenvoudig worden aangepast. De platte delen van het hoofdgebouw en de overkappingen krijgen een groen sedumdak waar CO2 en regenwater worden opgevangen. Het regenwater loopt van het dak weg in een groene zone rondom de gevel. Het atrium krijgt een grote binnentuin en er zijn binnentuinen aan de productiehallen.

Weener XL bestaat uit kantoren, productiehallen, een magazijn en ondersteunende faciliteiten. De werkomgeving biedt onderdak aan 1000 mensen die er dagelijks werken en aan zo’n 17.000 mensen die Weener XL jaarlijks zullen bezoeken. In de zomer van 2020 moet de bouw van start gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer