Ga naar hoofdinhoud

Duurzame bouwmaterialen voor moskee in Bochum

De Islamitische Culturele Vereniging Bochum uit het Ruhrgebied gaat een moskee bouwen in het noorden van Bochum. De moskee zal worden gebouwd met duurzame bouwmaterialen. Er ligt inmiddels een ontwerpconcept voor een ‘Groene Moskee Ruhr’.

De Islamitische Culturele Vereniging Bochum werd oorspronkelijk in 1964 opgericht als moslim studentenvereniging. De vereniging laat binnenkort een moskee bouwen op een kavel waar in het verleden een schacht van de Constantinkolenmijn lag. De vereniging vroeg het bureau Gernot Schulz Architectuur uit Keulen een ontwerp voor de nieuwe moskee te maken, omdat dat Gernot Schulz bij hen indruk had gemaakt met zijn ontwerp voor de Christkönigkapel in het Altenberg-huis.

Middelpunt van de moskee wordt een vijfhoekige gebedsruimte van 21 meter hoog en 625 vierkante meter groot. De gebedsruimte kan worden uitgebreid met 580 vierkante meter voor vergader- en andere ruimtes en met 350 vierkante meter voor een gebedsruimte voor vrouwen.

De moskee zal met duurzame materialen worden gebouwd: aangestampte aarde voor dragende muurconstructies, hout voor de dakconstructie en weerbestendig en ecologisch verkoold hout voor de gevel. De zwarte kleur van het verkoold hout verwijst naar de kleur van de Kaaba in Mekka en naar het hedendaags gebruik van bouwmaterialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer