Ga naar hoofdinhoud

Ecuadoraans berghuis van Eucalyptus

Het gebruik van eucalyptushout valt op aan Casa Ocal, in een bergdorp in het Ecuadoraanse deel van de Andes. Maar ook de indeling van dit 110 meter lange huis, met een lange gang in het midden.

Het architectenbureau, Jorge Ramón Giacometti Taller de Arquitectura, bouwt vaker met hout. Hier was de keuze wel erg voor de hand liggend omdat het huis moest worden gebouwd op een moeilijk toegankelijke plek op een bergweide, met adembenemend uitzicht over de omringende bergen.
Het huis staat op stenen stutten om het regenwater onder zich door te laten stromen en is zowel van binnen als van binnen van eurcalyptushout gebouwd, een boomsoort die oorspronkelijk uit Australië afkomstig is maar tegenwoordig ook hoog in de Midden-Amerikaanse bergen groeit.
Bij de inrichting van het huis is veel gerecycled materiaal gebruikt. De trapjes naar de drie deuren zijn bijvoorbeeld van gebruikt staal, en ook de keuken is van oud staal gemaakt.
Opvallend aan het huis is de indeling. Er is een overdekt voorbalkon, dat aansluit op een woonkamer over de hele breedt. Daar, maar ook in de zijwanden, is veel glas aangebracht. De gang loopt helemaal van voren naar achteren door het huis heen, de verschillende ruimten zijn aan weerszijde gesitueerd, zodat overal maximaal uitzicht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer