Ga naar hoofdinhoud

Een dorpsgevoel in Carbourg met hout en keramiek

In het centrum van de Franse plaats Carbourg realiseerde Lemoal Lemoal Architects een sociaal-cultureel centrum dat er uitziet als een dorpje en gemaakt is van duurzame materialen.

Het gebouw dat de architecten dienden te realiseren was een multifunctioneel gemeenschapscentrum waar zowel sociale voorzieningen voor de minder bedeelden als culturele centra gevestigd zouden worden. Het plot ligt tussen een parkeerplaats en het gemeentehuis in.

Het winnende ontwerp van Lemoal Lemoal bestaat uit twee, geknikte, lange bouwvolumes, gespiegeld ten opzichte van elkaar, waartussen een voor wandelaars toegankelijke weg ligt. Het ene gebouw is voor de sociale functies, het andere voor de culturele bestemmingen. De vorm refereert aan het omliggende Normandische platteland en de boerderijen en schuren die men daar treft.

Gerealiseerd werd het project met houtskeletbouw, van binnen spaarzaam afgewerkt met metalstud, waar mogelijk worden afwerkplaten van geperst hout in het zicht gelaten. Aan de buitenkant zijn de gebouwen bekleed met keramische dakleien. Die worden nabij Carbourg geproduceerd uit plaatselijke klei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer