Ga naar hoofdinhoud

Eigen kantoor én demonstratieproject

Gelegen op een klein industriegebied in de buurt van Alpnach, Zwitserland, staat het nieuwe hoofdkantoor van Küng Timber Construction. Seiler Linhart Architects heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf met zijn eigen kantoor tevens over een prachtig demonstratieproject beschikt waarin het massief houten constructiesysteem ‘Holzpur’ of Pure Wood is verwerkt.

De basiselementen van Holzpur zijn massieve, circa 20 cm dikke wanddelen van zeven lagen planken. De planken zijn gemaakt van zogenaamd ‘maanhout’. Dit is hout dat wordt gezaagd rond de kersttijd en vóór de nieuwe maan wanneer de bomen kurkdroog zijn. Hierdoor is het hout minder vatbaar voor krimp en aantasting door houtongedierte.

Het praktisch vierkante gebouw is door Seiler Inhart architecten aan de buitenkant voorzien van de houten horizontale versieringen en overhangende balkons die kenmerkend voor de traditionele architectuur van deze regio van Zwitserland. Deze delen zijn gemaakt van eikenhout. De gevel zelf is bekleed met ruw gezaagd sparrenhout. Op de locaties boven de gevelopeningen zijn halve manen in de planken gefreesd als verwijzing naar het eerder genoemde ‘maanhout’.

De wanden zijn samengesteld uit twee houten elementen, gescheiden door een laag windpapier. Hiermee is een wandopbouw gerealiseerd van in totaal 40 cm. De planken langs de binnenmuren zijn van een mindere kwaliteit hout maar zorgen voor een extra isolatielaag door de opgesloten luchtlaag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer