Ga naar hoofdinhoud

Enorme houtbank als idee voor duurzamer houtproductie

Het is niet de bedoeling om het uit te voeren (al weet je maar nooit). De Bank of Norrland wil Zweden aanzetten om duurzamer met de houtoogst om te gaan, met name door minder te bestemmen voor de papierindustrie en de verbrandingsovens. Een gebouw dat tevens opslag is.

Het idee komt van Anders Berenssons Architects in Stockholm en is bedoeld voor een expositie in 2022 in het Beeldmuseum van Umeå met de titel Architectures of transition . Umeå is de grootste plaats in de Noord-Zweede regio Norrland, waar veel bosbouw plaatsvindt. Van de Zweedse houtproductie wordt volgens de architecten voor het overgrootste deel pulp voor papierproductie en brandhout gemaakt. De biomassa-verbranding zorgt voor een terugbrengen van CO2 in de atmosfeer en ook papier komt, met een omweg, meestal in de verbranding terecht.
Volgens de architecten zou er zorgvuldiger met hout moeten worden omgegaan. Daartoe moeten de bosbouwers een gegarandeerde opbrengst voor hun productie krijgen, ook in gevallen waarbij een zware storm grote stukken bos platslaat, wat nu al met enige regelmaat voorkomt in Zweden, en er dus een overaanbod van boomstammen is.
De Bank of Norrland zou het grootse houten gebouw ter wereld worden en zeker ook het gebouw met het meeste hout. Het is namelijk gedacht als een enorme stapeling van boomstammen, gelijk aan de jaarproductie van Zweden, zo’n 900 miljoen boomstammen, gelijk aan ongeveer 300 miljoen kubieke meter hout.
De idee is dat de staat de boomstammen tegen een vaste prijs koopt en toepast in het gebouw. Bij gunstige marktprijzen en goede bestemmingen wordt een deel afgenomen en verkocht. Bij slechte marktprijzen blijft de afname op peil en groeit het bestaande gebouw.

Een uitgebreide uitleg is te vinden op de site van de architecten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer