Ga naar hoofdinhoud

Entree als een eucalyptusboom

Het nieuwe justitiegebouw in Shepparton, Australië, heeft aan de buitenzijde een strenge, monumentale uitstraling met veel glas en roestbruine gevelbeplating. Maar eenmaal binnen koos architectenbureau Architectus voor een houten omarming, geïnspireerd op de plaatselijke River Red Gum-boom.

Die boom, de Eucalyptus Camaldulensis komt veel voor rond Shepparton, een stad met bijna 80.000 inwoners, circa 180 kilometer ten noorden van Melbourne, gelegen in het stroomgebied van de Goulburn rivier en heeft bijzondere betekenis voor de bewoners. De boom, nogal grillig van vorm en vaak met biedt schaduw en is een plaats van samenkomst en overleg.

De hal van het gerechtsgebouw wil dat gevoel van bescherming en van gemeenschap uitstralen met organische vormen en het gebruik van veel hout. Op de tegelvloer is een patroon gelegd dat op de vorm van de boomstam lijkt, daarboven kraagt een abstracte structuur die aan de boom refereert. Van Red Gum zal het niet zijn gemaakt, want dat staat bekend om zijn dieprode kleur.

meer info op de site van de architect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer