Ga naar hoofdinhoud

Entreegebouw met ‘inlands multiplex’ in Delft

Bij de watertoren uit 1896 in park Kalverbos, noordelijk van het centrum van Delft, komt een ‘centrum voor hedendaagse kunst en ecologie’, Radius. Het wordt gevestigd in een ondergronds waterbassin. Het bovenliggende voormalige pomphuis wordt de entree, getimmerd met multiplex. Dit is verbonden met een glazen gang aan een parkrestaurant van houten spanten.

Architectenbureau DP6 meldt dat het project van start kan gaan. De tentoonstellingen op het snijpunt van kunst, ecologie en tal van andere maatschappelijke kwesties, zullen te zien zijn in het labyrintachtige betonnen waterbassin, 500 vierkante meter vloeroppervlak tussen hoge muren onder een talud, waar 2 miljoen liter drinkwater in bewaard werd. Het water heeft bijzondere tekeningen op de muren achtergelaten, waar DP6 zo min mogelijk aan wil doen.

Het oude pomphuis wordt entreegebouw voor deze onderwereld. Bij de renovatie zal, volgens DP6 ‘inlands multiplex’ worden ingezet, plaatmateriaal van Nederlands hout, dus. Van dit materiaal zal een losstaand element gemaakt worden dat vrij in de ruimte zal staan en de architectuur van het pomphuis dus niet zal aantasten. Het nieuwe restaurant, met vrij uitzicht over het park, heeft ook een zo ecologisch mogelijke voetafdruk. De constructie zal bestaan uit vier houten spanten met daartussen glas tot op het maaiveld. Het dat zal begroeiing krijgen. De toegepaste isolatie wordt vlaswol.
Het complex zal heel weinig toegevoegde warmte of koeling nodig hebben omdat het grootste gedeelte onder het talud ligt en dus geïsoleerd wordt door de aarde.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer