Ga naar hoofdinhoud

Experiment: huis van uitsluitend hout (geen lijm, geen spijkers)

Een eenvoudig houten huis, gemaakt via een bijzondere bouwwijze is gerealiseerd door de universiteiten van Stuttgart, en Frankfurt, op het terrein van de Internationale Bau Ausstellung Thüringen: een huis van hout, alleen van hout.

Ja, en met een grote glazen ruit natuurlijk en ook met heus nog wel wat andere materialen. Maar echt bijzonder aan dit Timber Prototype House is dat er helemaal geen gelamineerd hout aan te pas komt. En er zijn ook geen lijmverbindingen, schroeven of hoekstukken gebruikt. En in tegenstelling tot blokhutten, waar dan ook niet het geval hoeft te zijn, is het hout niet horizontaal, maar verticaal geplaatst.

De balken, die van grenen uit de plaatselijke bossen gewonnen zijn, zijn met zeer geavanceerde geautomatiseerde methodes gezaagd, gesneden en geplaatst. Eigenlijk bestaat de ruimte uit een verzameling van een groot aantal ‘raamwerken’ van hout die tegen elkaar zijn geplaatst. Daarbij zijn de wetenschappers er ook nog eens in geslaagd om in de muren een apart, golvend, effect te bereiken.

De pilot is een onderzoek naar de mogelijkheden om in de toekomst slimmer en met gebruik van minder (hulp) materialen te bouwen. Het hout dient hier als gevel, binnenwand én als isolatiemateriaal.

Meer foto’s, tekst en tekeningen zijn te vinden op Baunetz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer